2013 – rok Hada

Po dvanácti letech opět přichází rok, ve kterém lze čekat zásadní události. O roku Hada, který podle čínského zvířetníku vyšel zas na letošek, se totiž tvrdí, že je rokem změn a důležitých historických milníků. Zapátrejme tedy v minulosti, například v posledním století, po jiných rocích Hada a připomeňme si, co (a jestli vůbec něco) se v těch letech stalo a výrazněji zasáhlo do společnosti a běhu dějin.

2001

Události jedenáctého září tohoto roku a jejich důsledky pro světovou politiku i pro konspirační teoretiky netřeba déle rozebírat.

1989

Další rok, který se zapsal výrazným písmem do světových dějin. Země Východního bloku se vzpírají komunistické totalitě, začíná konec studené války i Sovětského svazu.

1977

Rok významný pro českou společnost a politiku – sepsání Charty 77.
Je zaznamenán poslední známý případ výskytu pravých neštovic.

1965

Richard Feynman získává Nobelovu cenu za fyziku.
Jásir Arafat se dostává do čela teroristického hnutí Al-Fatah.

1953

Končí korejská válka.
Umírají Josif V. Stalin a Klement Gottwald.
Edmund Hilary jako první zdolává Mount Everest.

1941

Německo zahajuje operaci Barbarossa, začíná Velká vlastenecká válka.
Japonci napadají Pearl Harbor.
V USA startuje projekt Manhattan – vývoj atomové bomby.

1929

Přichází “Černý pátek”, který spouští Velkou hospodářskou krizi; je to jedna z nejpodstatnějších událostí století.

1917

V Rusku začíná Velká řijnová socialistická revoluce.
Spojené státy vstupují do 1. světové války.
Finsko vyhlašuje nezávislost.
29. května se narodil John F. Kennedy.

Každý ze zmíněných roků byl v něčem zásadním, takže nemusí být pouhou náhodou, když se řekne, že rok Hada vždy přijde s něčím nečekaným, co může být předzvěstí řady dalších podstatných událostí v budoucnu. Lze ale také namítat, že spousta neméně podstatných věcí se odehrála úplně jindy, že se vlastně v posledním století pořád něco dělo. Začátek a konec první světové, druhé světové, komunistický puč v ČSR, Gagarin, Armstrong – vše se událo kdykoli, jen ne v roce Hada. To je pádný argument. Přesto ale věřím, že právě zmiňované roky byly jaksi na počátku mnoha těchto věcí. VŘSR v Rusku a pád burzy na Wall Street, to bylo podle mého to, co spustilo kaskádu událostí, jež definovaly 20. století, nebo co k nim alespoň výrazně přispělo.

Zbývá tedy otázka, zda i letos dostojí rok Hada své pověsti a stane se něco, co bude schopné změnit běh dějin, nebo zda je toto přesvědčení zcela liché a žádný z roků se jen kvůli čínským astrologickým konstelacím nemůže lišit od jiných. To ukáže až čas, možná ještě letos, možná až v budoucnosti, v nějakém dějinném kontextu. Zatím lze říci toto: Rok 2013 je po dlouhé době prvním rokem, v němž nečekáme konec světa. Nebo snad…

Přečteno 990krát.

Davaj hodnocení ↴
[Průměr: 5]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..